NKT goes Mumin
 


Tidigt, tidigt. Solen hade precis släppt sitt grepp om horisonten när det pirrar i ivriga bikers på vallgränds vid det här laget berömda gräsmatta. Där var Magnus, Anders, Börje, Jonas, Christer, Gunnar, Lars och jag. Klockan går mot 06:00 och Ann-Cathrine har fixat kaffe och mackor. När allt är packat sitter vi upp och det bär iväg. Iväg från vardagen och in i årets upplevelse som denna gång tar oss via Finland mot Norrtälje. När ormen av bikers slingrar iväg söderut på E4, under blåa skyar kommer knottrorna under GoreTex-jackan. Äntligen på väg!
Framme i Umeå tankar fortfarande febriga bikers sina maskiner med svensk bensin klockan 07:45. I Holmsund väntar Lars tålmodigt på sina reskamrater, som ju dessutom har biljetterna med sig. Biljetterna till färjan som ska ta oss till Vasa, och som lägger ut 09.10.

 

 

 

 

Våra hojar står rejält fastsurrade på bildäck och vi tar plats i dansrestaurangen längst fram i båten och slår oss ner i sköna fåtöljer. Någon försöker taktikvila men resfebern håller sitt fasta grepp om fortfarande längtansfulla bikers. Det blir en bra resa. De få krängningar som kunde förnimmas berodde enbart på kursförändringarna kaptenen gjorde, eftersom det bara var små krusningar på vattnet som i övrigt låg som en spegel. Det växlades från svensk valuta till jorro på sina håll. När fören stötte mot kaj i vårt grannlands kaj klocka 12.50 kunde vi glatt köra iland, för att försöka hitta ut från hamnen. Chansningen gick hem och vi befann oss på väg mot Åbo. Vi hade tagit sikte på en lite mindre väg förbi Korsnäs, för att slippa E4-känslan. Vägarna var bra i Finland. Nästan inga sprickor, gupp och slitskador, men ett finskt kalhygge ser ganska snarlikt ut ett svenskt. 20 i 3 tog vi på hejdarn för att inta kaffe med dopp på Esso i Närpes.

 

Under en klarblå himmel slingrar ormen av svenska elit-bikers genom Mumindalen. Flygplan ritar streck på himlen ovanför oss, och känslorna sköljer över oss där vi nynnande i hjälmarna tar oss fram. I Pori tankas det kl 17:15 med fördröjning, då pumparna funkade ytterligt sporadiskt, och ett betalkort inte alltid är ett betalkort. Vi kom fram till Åbo och fortsatte genom stan på en väg som blev allt smalare och som verkade aldrig vilja ta slut. Krokig och med tät grönska tätt intill asfalten tog den oss ändå fram till vår övernattning. Klockan 19:30 kunde vi checka in och fick 2 stugor med dusch. Dom hade extra kvällsöppet till vår ära, och vi fick finsk korv och finska pommes i en finsk korg, och en malt.

 

 

 

 




 Mätta magar tar promenaden ner till havet för en betraktelse över dagen.

Några väl tänkta tankar senare var kudden en välkommen plats för trötta bikers.

Dag 2